Natuur Petten aan Zee

Ben je al een tijdje niet meer in Petten geweest? Of misschien heb je nog nooit deze mooie kustplaats bezocht? Dan moet je echt eens gaan kijken want Petten aan Zee heeft een grote metamorfose ondergaan.

De kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met behoorlijk wat zand (400 voetbalvelden) zodat het dorp en het achterland beter is beschermd voor de gevaren van de zee. In totaal is er maar liefst 35 miljoen kuub zand gebruikt. Hierdoor is er een prachtig nieuw landschap ontstaan van natuur, duinen en strand. Geniet van de strandlagune vlakbij Camperduin en beklim ook zeker even de 26 meter hoge klimduin. Het uitzicht vanaf de klimduin is schitterend!

Helmgras Petten aan ZeePetten is omgeven door mooie natuur.

Het dorp Petten aan Zee ligt ingesloten tussen de natuurgebieden de Pettemerduinen en de nieuwe Hondsbossche Duinen. In de natte duinvallei tussen Petten en Camperduin is alle ruimte en rust voor de natuur om zich te ontwikkelen. Door deze natte duinvallei loopt een wandelpad.

Het is een echte aanrader om de natuur van Petten en omgeving al wandelend of op de fiets te ervaren. Er zijn verschillende wandelroutes te lopen van vier t/m acht kilometer. Petten is een fantastische vakantiebestemming geworden voor natuurliefhebbers! Kom jij ook genieten van de natuur in Petten en omgeving?

Zachte zeekering

De nieuwe zeekering wordt ook wel 'zachte' zeekering genoemd. De zeekering zorg er niet alleen voor dat we veilig achter de duinen kunnen blijven leven maar is tevens een belangrijke schakel voor dieren en planten. De duinen zijn nu namelijk weer met elkaar verbonden en dit zorgt ervoor dat dieren en planten zich kunnen verplaatsen van het ene naar het andere duingebied. Naarmate het nieuwe natuurgebied ouder wordt zal het aantal soorten toenemen.

Duinen en strand Petten aan ZeeHet indrukwekkende strand en duingebied van Petten.

De duinen bij Petten

De duinen strekken zich uit langs de kustplaats Petten aan Zee tot en met de badplaats Hargen aan Zee. Hargen aan Zee is niet echt een dorp maar bestaat uit een aantal strandpaviljoens en een parkeerplaats. Van Petten loopt ook een duingebied in de andere richting tot en met Den Helder. Dit prachtige natuurgebied wordt beschermd door de provincie Noord-Holland. Deze kustduinen zijn namelijk uniek en komen nergens anders in de wereld voor. De duinen zijn verwaaid tot stuifduinen, paraboolduinen en nollen.

Bollenvelden

Ga ook eens in het voorjaar naar Petten want dan is het echt genieten met de bloeiende tulpenvelden. Alles staat dan in bloei en de kleuren van de velden zijn een genot voor je ogen. De bloemen zijn meestal te bewonderen vanaf april tot medio mei.

Bollenvelden Petten aan ZeeGenieten tijdens een wandeling van de bollenvelden in de omgeving van Petten.

Natuurreservaat De Putten

Het prachtige natuurreservaat De Putten tref je tussen Petten en Camperduin. Dit natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en is het gehele jaar door te bezoeken. De provincie Noord-Holland heeft dit natuurgebied in 2017 bestempeld tot stiltegebied. Voor de natuurliefhebber en de dieren die er er leven is dit goed nieuws! Je gaat er heel veel vogelsoorten spotten want De Putten bestaat voornamelijk uit brak water. Vogels zijn gek op brak water omdat er dan veel voedsel voor ze te vinden is. Vogelsoorten die je gaat zien zijn onder andere lepelaars, kluten, grote sterns en bonte strandlopers. Bij de Putten parkeer je gemakkelijk je auto.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Wil je meer weten over de veranderingen in Petten aan Zee? Bezoek dan zeker de interactieve tentoonstelling Kust, Zand tegen Zee! Je leert er onder andere over de kustversterking en hoe we in Nederland in staat zijn om te leven onder zeeniveau. Het is ook zeker leuk voor kinderen omdat je in de tentoonstelling veel zelf kunt ervaren. De toegang is gratis. Veel plezier! Het adres is: Strandweg 4, in Petten.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen ZeeInformatiecentrum Kust, Zand tegen Zee is het bezoeken meer dan waard.

Het Zwanenwater

Op een paar kilometer afstand van Petten aan Zee tref je het natuurreservaat 'Het Zwanenwater'. Dit gebied is meer dan 600 ha groot en bestaat uit onder andere zoetwatermeren, duinen en bossen. Op deze unieke locatie broeden meer dan 100 vogelsoorten. Het is een paradijs voor vogelspotters en natuurliefhebbers! Het Zwanenwater ligt vlakbij de badplaats Callantsoog.

Contactloos verbijf!

Nieuw!

Vakantiehuisje in de natuur contactloos verblijfKun jij ook niet wachten om met vakantie naar Petten te gaan? Maar wil je liever niet te veel mensen om je heen? Huur dan een vakantiehuis bij natuurhuisje.nl, daar bieden ze vakantiehuizen met een ‘contactloos verblijf’. Je hebt dan niet eens contact met de verhuurder, ideaal in deze nieuwe ‘anderhalve-meter maatschappij. Zo heb je toch de ruimte en kun je lekker genieten van de natuur tijdens je vakantie. Meer info & boeken

Vakantiehuis Achter de Dijk II Natuurhuisje

Vakantiehuis Petten Vakantiehuis Achter de Dijk is een modern, gezellig vakantiehuis. Er is ruimte voor zes personen, ideaal voor een strandvakantie met het hele gezin. Buiten hoor je de zee al en via de dijk loop je zo het strand op. Heerlijk om uit te waaien of te genieten van de zon!

Vakantiehuis Vitamine Zee Belvilla
Waardering: 9.6

Vakantiehuis Petten Willen jullie samen even lekker naar zee? Dit vakantiehuis heeft een fijne ligging in Petten en ligt op loopafstand van het strand en de zee. Ideaal om even lekker uit te waaien!

Vakantiehuis De Zeebries PettenNatuurhuisje
Waardering: 5.0 uit 5.0 sterren

Vakantiehuis Petten aan ZeeVakantiehuis De Zeebries ligt op een perfecte locatie in Petten. Het strand ligt op vijf minuten wandelen afstand en vanuit je tuin loop je zo het bos in! De woning biedt ruimte aan vier personen en heeft twee slaapkamers.

Zomerhuis Burgerbrug Natuurhuisje
Waardering: 5.0 uit 5.0 sterren

Vakantiehuis bij Petten Op een steenworp afstand van Petten ligt dit nieuwe vakantiehuis. De woning is luxe ingericht en voorzien van vloerverwarming. Het hele jaar door een fijn vakantiehuis voor een onvergetelijke vakantie in eigen land!