Natuur

Ben je al een paar jaar niet meer in Petten geweest? Dan moet je echt eens gaan kijken want je zult jezelf gaan verbazen.

De kust is namelijk tussen Petten en Camperduin versterkt met behoorlijk wat zand. In totaal is er maar liefst 35 miljoen kuub zand gebruikt. Hierdoor is er een prachtig nieuw landschap ontstaan van duinen en strand met een oppervlakte van 400 voetbalvelden. Geniet van de strandlagune vlakbij Camperduin en beklim ook zeker even de 26 meter hoge klimduin. Je zult het uitzicht vanaf de top zeer waarderen!

Helmgras Petten aan Zee

Het dorp Petten aan Zee ligt ingesloten tussen de natuurgebieden de Pettemerduinen en de nieuwe Hondsbossche Duinen. In de natte duinvallei tussen Petten en Camperduin is alle ruimte en rust voor de natuur om zich te ontwikkelen. Door deze natte duinvallei loopt een wandelpad.

Het is een echte aanrader om de natuur van Petten al wandelend te ervaren. Je zult dan veel meer zien. Er zijn verschillende wandelroutes te lopen van vier t/m acht kilometer. Petten is een fantastische vakantiebestemming geworden voor natuurliefhebbers!

Zachte zeekering

De nieuwe zeekering wordt ook wel 'zachte' zeekering genoemd. De zeekering zorg er niet alleen voor dat we veilig achter de duinen kunnen blijven leven maar is tevens een belangrijke schakel voor dieren en planten. De duinen zijn nu namelijk weer met elkaar verbonden en dit zorgt ervoor dat dieren en planten zich kunnen verplaatsen van het ene naar het andere duingebied. Naarmate het nieuwe natuurgebied ouder wordt zal het aantal soorten toenemen.

Duinen Petten aan Zee

De duinen bij Petten

De duinen strekken zich uit langs de kustplaats Petten aan Zee tot en met de badplaats Hargen aan Zee. Hargen aan Zeen is niet echt een dorp maar bestaat uit een aantal strandpaviljoens en een parkeerplaats. Van Petten loopt ook een duingebied in de andere richting tot en met Den Helder. Dit prachtige natuurgebied wordt beschermd door de provincie Noord-Holland. Deze kustduinen zijn namelijk uniek en komen nergens anders in de wereld voor. De duinen zijn verwaaid tot stuifduinen, paraboolduinen en nollen.

Bollenvelden

Ga ook eens in het voorjaar naar Petten want dan is het echt genieten met de bloeiende tulpenvelden. Alles staat dan in bloei en de kleuren van de velden zijn een genot voor je ogen. De bloemen zijn meestal te bewonderen vanaf april tot medio mei.

Bollenvelden Petten aan Zee

Natuurreservaat De Putten

Het prachtige natuurreservaat De Putten tref je tussen Petten en Camperduin. Dit natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en is het gehele jaar door te bezoeken. De provincie Noord-Holland heeft dit natuurgebied in 2017 bestempeld tot stiltegebied. Voor de natuurliefhebber en de dieren die er er leven is dit goed nieuws!

Je zult er heel veel vogelsoorten gaan spotten want De Putten bestaat voornamelijk uit brak water. Vogels zijn gek op brak water omdat er dan veel voedsel te vinden is. Vogelsoorten die je gaat zien zijn onder andere lepelaars, kluten, grote sterns en bonte strandlopers.

Bij de Putten parkeer je gemakkelijk je auto.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Wil je meer weten over de veranderingen in Petten aan Zee? Bezoek dan zeker de interactieve tentoonstelling Kust, Zand tegen Zee! Je leert er onder andere over de kustversterking en hoe we in Nederland in staat zijn om te leven onder zeeniveau. Het is ook zeker leuk voor kinderen omdat je in de tentoonstelling veel zelf kunt ervaren. De toegang is gratis. Veel plezier! Het adres is: Strandweg 4, in Petten.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Het Zwanenwater

Op een paar kilometer afstand van Petten aan Zee tref je het indrukwekkende natuurreservaat 'Het Zwanenwater'. Dit gebied is meer dan 600 ha groot en bestaat uit onder andere zoetwatermeren, duinen en bossen. Op deze unieke locatie broeden meer dan 100 vogelsoorten. Het is een paradijs voor vogelspotters en natuurliefhebbers! Het Zwanenwater ligt vlakbij de badplaats Callantsoog.

Vakantiehuis Petten Belvilla
Waardering: 8.7

Vakantiehuis PettenAanbieding! Award Winnaar!

Willen jullie samen even lekker naar zee? Dit vakantiehuis heeft een rustige ligging in Petten en ligt op loopafstand van het strand en de zee. Ideaal om even lekker uit te waaien!

Hotel Petten Booking.com
Waardering: 7.7

Hotel Petten aan ZeeHotel Corfwater is het enige hotel in Petten. Het prachtige strand van Petten ligt op loopafstand, ideaal voor een onvergetelijke strandvakantie! Bij het hotel is het mogelijk om fietsen en surfplanken te huren. Het hotel heeft een prachtige ligging. De locatie wordt op Booking.com beordeeld met een 9.2!